A floating room for writers is the new creation of the architecture studio Rintala Eggertsson Architects

room for writers On July 1, 2018 the study of Norwegian architecture Rintala Eggertsson presented a floating room concept"in praise of the shadows"designed to accommodate writers during their creative process.

room for writers-floating

Floating room to stimulate the imagination of the writers

Rintala Eggertsson Architects recognizes that shaping a space for a writer is a demanding task: the room must stimulate the process creative of the inhabitant and at the same time offer a firm framework for their physical needs. Within these frameworks the study saw the opportunity to establish a dialogue between two needs that are often conflicting.

room to write

Shadows, the study emphasized this connection between the actions and physical needs of the inhabitant and the mental and spiritual work that is being performed.

floating-house-bath

Essence of the project

The booth is part of the residence program for writers of the Maison de l'écriture, a literature institute in Montricher, Switzerland. 16 international architecture studios were invited to present their proposals in a design contest. The proposal of Rintala Eggertsson came out as one of the 6 winners selected for the realization of the ambitious project.

staircase room for writers To unite within a space the physical and mental needs of the writer, the architects of Rintala looked for a programmatic hierarchy. The design of the interior space ascends from the mundane to the background that includes the sanitary and storage functions through the kitchen, living rooms and bedrooms to finally reach the writing room in the upper part of the house.

wooden stairs

These areas maintain a high degree of interconnectivity due to the fact that they are at intermediate levels. While the writer can easily move between living spaces, the upper area offers a possibility of isolation from both the outside world and the other inner spaces. The writing room serves as a final destination for the inhabitant.

concept-of room for-writers

Writers room designed by Rintala Eggertsson

The writers' need for privacy led to the spatial organization of the isolated room. The designers endeavored to provide the inhabitant with the opportunity for a quiet concentration and a sense of independence of residents in neighboring spaces.

space-on-levels

The designers also gave a specific address of the entrance to each space. The entrance to the bathroom and the writing room, for example, are oriented in opposite directions, towards the northwest and the southeast and separated by a floor and a half. In the same way the kitchen and the living room face opposite directions and are separated by half a floor.

stairs-between-the-levels

The entrance doors allow the inhabitant to reconnect with the site during the moments of transition. The interior of the house is similar to a cozy nest where the writer is supposed to spend many creative hours in his room to write.

room for-writers-project

floating-room-for-writers

room for writers

the-floating-paw-of-the-house

view-through-the-window

Other similar projects from the architecture studio Rintala Eggertsson Location: Bisan Urban Natural Park, South Korea

Type: Housing / Installation

room-of-elements The largest main space is a cubic steel space. Drive to four smaller wooden rooms located on four different levels, from a cellar to an attic. Each small room includes a suggestion of use and the symbolic presence of one of the basic elements (fire, water, air, earth). The main materials chosen that are rusted steel and wood, imitate the colors of the surrounding nature. In one of the rooms there is a work of art made of colored concrete by the Norwegian artist John Roger Holte. The project wants to create an inner world where memories and even dreams can have their time and place. It is bringing together an archetype of a house, movement in space and the expression of the four basic elements in a three-dimensional collage.

houseboat

Fordypningsrommet, 2017

Although the concept of a creative retreat in one of the most spectacular landscapes in the world seemed like an architect's dream, the project to build in such a small place with such difficult climatic conditions posed serious challenges. The task was divided and carried out in stages. First, the site was scanned in 3D, to allow precise adjustments of the buildings to the fragile terrain. The buildings were then designed and located in a collaborative process that involved students and volunteers. The series of mono-functional buildings from the concert hall to the bedroom modules are constructed with a minimum of waste material and are built on foundations or steel columns to protect the natural floor.

bus stop-project

Krumbach bus stop

The Krumbach bus stop project was started by the municipality of Krumbach in 2012. At the beginning of 2013, seven architects' offices were invited to design a bus stop each and collaborate with local architects during the construction period. The architects were given no more limitations than the requirement that the construction had to harmonize with the surrounding environment. The architects of the Rintala Eggertsson Architects studio collaborated with other architects' studios in the realization of the project.

The site chosen for the stop is located 1.4 km west of the center of the municipality of Krumbach at a location called Kressbad. In addition to the bus stop itself, the main attraction at this site is a tennis court and a clubhouse for the local tennis club that organizes tennis courses and organizes small amateur tournaments from time to time. The architects' approach was to design a shelter for bus passengers, while giving the building a second function; a grandstand where one can watch a game of tennis in the field. This led to a search for a formal / functional response to this double task.

studio-de-arquitectos-rintala

window-by-outside